Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Άγιον Όρος -ΣΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ-, Βίντεο-Ντοκιμαντέρ

Το Κάθισμα αποτελεί εξάρτημα του Μοναστηριού. Είναι ένα μικρό σπίτι-καλύβα. Εκεί εγκαθίσταται ένας μοναχός που παίρνει τρόφιμα από το Μοναστήρι έναντι ενός μικρού τιμήματος. Ο ένοικος του Καθίσματος θεωρείται μέλος της αδελφότητος, διατηρεί Κελί και μέσα στο Μοναστήρι. Οι μοναχοί των Καθισμάτων κατά κανόνα είναι απαλλαγμένοι των κοινωνικών και πρακτικών έργων, επιδίδονται έτσι στην εν ησυχία θεωρία του Θεού.


Τα Κελιά είναι μοναστικά οικοδομήματα μέσα σε μια αγροτική έκταση, ανήκουν πάντα σε Μοναστήρια και παραχωρούνται σε όμιλο τριών προσώπων έναντι ενός μικρού τιμήματος. Οι Κελιώτες ζουν κατά τον οικογενειακό βίο και ασχολούνται με την γεωργία ή το εργόχειρο.

Η Καλύβα είναι μικρότερη από το Κελί με ενσωματωμένο Ναΐδριο, ανήκει και αυτή σε Μοναστήρι και παραχωρείται σε όμιλο δύο ή τριών προσώπων με μικρότερο τίμημα όμως από το Κελί. Οι μοναχοί στις Καλύβες ασχολούνται με τις τέχνες και τα εργόχειρα για να οικονομήσουν τα προς το ζην και να συντηρήσουν τα ναΐδριά τους, και ασκούνται αυστηρότερα από τους Κελιώτες.

Οι ιδιόρρυθμες Σκήτες αποτελούν οργανωμένες κοινότητες από αριθμό Καλυβιών, έχουν την καταγωγή τους στις παλαιότερες Λαύρες και ανήκουν σε Μοναστήρια. Έχουν την όψη χωριού και διοικούνται από Δικαίο και την Σύναξη.

Μορφή βίντεο: avi

Μέγεθος βίντεο: 835 Mb


Κατεβάστε από εδώ (δεξί κλικ αποθήκευση ως …)

http://www.paterikoslogos.com/avraam/skites_tou_Agiou_Orous.avi

Δεν υπάρχουν σχόλια: