Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ιερά Μητρόπολις Φλωρίνης: Aφιέρωμα στον επίσκοπο Αυγουστίνο

H Ιερά Μητρόπολις Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον γέροντα επίσκοπο Αυγουστίνο.


Παραγωγή του εκκλησιαστικού σταθμού 4Ε



Μια ζωή περιπετειώδεις δεν διαρκεί συνήθως πολύ. Σωματικές κακουχίες και ψυχικές θλίψεις καταβάλουν και ανθεκτικούς ανθρώπους και επισπεύδουν το τέλος.

Αυτό θα περίμενε ανθρωπίνως κανείς και για τον δούλο του Θεού Αυγουστίνο που είδε το φως του ηλίου στις αρχές του 20 αιώνα, το 1907.

Δεν πέρασε την ζωή του εν ανέση και γαλήνη.

Η ιστορική περίοδος που η θεία πρόνοια του όρισε να ζήση και να εργαστεί, η αγωγή της οποίας έτυχε από μικρός, οι οδηγοί τους οποίους ακολούθησε, η φυσιογνωμία που διαμόρφωσε, όλα συνέβαλαν στο να ακολουθήσει ένα δύσκολο δρόμο. Έτσι προερχόμενος από ευκατάστατη οικογένεια, προτίμησε να ζήσει φτωχός, προικισμένος με έκτακτα χαρίσματα και αριστούχος στις σπουδές, αρκέστηκε να εργάζεται ως απλοϊκός ιεροκήρυκας εν μέσω του λαού.

Ενώ η σύνεση υπαγόρευε να ασφαλίζεται, η φωνή της συνειδήσεως του επέβαλε να ριψοκινδυνεύει. Ενώ διέθετε προσόντα και γνωριμίες απεμπόλησε κεντρικές θέσεις και ηγάλλετω να περιφέρει το τίμιο ράσο ανά την ύπαιθρο. Ενώ ο εποικοδομητικός λόγος του τον έκανε θελκτικό και αποδεκτό σε όλους, εκείνος τόλμησε να χρησιμοποιήσει και λόγο ελεγκτικό που πλήθυνε τους εχθρούς του. Και όταν χωρίς να παρακαλέσει και σε προχωρημένη ηλικία εκκλήθει να γίνει επίσκοπος, δεν εκάθησε στον θρόνο να αναπαυθεί αλλά είδε το αξίωμα ως έπαλξη για κραταιοτέρους αγώνες. Εκκαλείτο να αποδείξει ότι αυτά που κήρυττε ως ελεύθερος σκοπευτής από της θέσεως του πρεσβυτέρου μπορεί να τα εφαρμόσει και φορτωμένος την ευθύνη του επισκόπου.

Τι ήταν λοιπόν ο Αυγουστίνος Καντιώτης;


Μορφή αρχείου: avi

Μέγεθος αρχείου 195 ΜΒ


Κατεβάστε το βίντεο – αφιέρωμα από εδώ:

http://www.paterikoslogos.com/avraam/Afieroma_geronta_Augustinos.avi

Δεν υπάρχουν σχόλια: