Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΓΕΡΩΝ ΝΙΚΩΝ


Στην «τελική κρίση και τη μέλλουσα ζωή» αναφέρθηκε ο π. Νίκων, μοναχός της Νέας Σκήτης Αγίου Όρους στην ομιλία του , που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των διαλέξεων, που οργανώνει η Σχολή Γονέων - Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης κάθε Δευτέρα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.

Ο π. Νίκων, αφού ευχαρίστησε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας για την άδεια που του παρασχέθηκε, ν’ απευθυνθεί στους Κατερινιώτες είπε μεταξύ πολλών άλλων και τα εξής:

Μιλάμε για το τέλος του κόσμου! Όμως, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι όπου υπάρχει ένα τέλος κατόπιν έρχεται μια αρχή. Το τέλος θα έρθει με την Δευτέρα Παρουσία. Η πρώτη έγινε με την ενανθρώπιση του Χριστού και την παρουσία ανάμεσά μας. Η Δευτέρα θα γίνει ξαφνικά και δεν γνωρίζουμε κανείς πότε. Αυτό το βεβαιώνουν πολλά ιερά κείμενα. Γι αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι πάντα. Η πρώτη παρουσία ήταν αθόρυβη, διακριτική και δεν το πήραν είδηση πολλοί. Η δεύτερη θα είναι τέτοια, που θα τη γνωρίσει όλος ο κόσμος.

Θα προπορεύεται ο Σταυρός του Κυρίου, το σύμβολο της αιωνιότητας. Αλλά και το σύμβολο που συγκεντρώνει τόσο μίσος από πολλούς. Γνωρίζετε βέβαια, ότι και λεγόμενοι Χριστιανοί στη Δύση δεν δέχονται το Σταυρό αλλά και την Αγία Τριάδα. Πολλοί τον γελοιοποιούν και τον κακομεταχειρίζονται, για να τον προσβάλλουν. Θέλουν να σου κάνουν να βλέπεις το σταυρό και ν’ αηδιάζεις! Ασκείται πόλεμος στο Σταυρό του Κυρίου .Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να κάνουμε το σταυρό μας!

Θα προπορευτεί, λοιπόν, ο Σταυρός, θα συλληφθεί ο διάβολος και θα πραγματοποιηθεί η ανάσταση των νεκρών. Θα αναστηθούν και τα σώματα και θα ενωθούν με τις ψυχές. Ο άνθρωπος είναι σώμα και ψυχή μαζί. Η ψυχή δεν μπορεί να κάνει τίποτε μόνη της. Με το σώμα θα πάμε στον παράδεισο ή την κόλαση. ‘Όμως με το σώμα ζούμε μόνο μια φορά. Τώρα! Επίσης δεν υπάρχει μετενσάρκωση για μας τους χριστιανούς, πράγμα που πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Δυστυχώς και στην ορθόδοξη Ελλάδα το 32% των χριστιανών πιστεύουν σ’ αυτό! Επίσης την πίστη αυτή τη συναντούμε σε διάφορα λαικά τραγούδια κ.λ.π. Να προσέχουμε λοιπόν πολύ , τι ακούμε και τι βλέπουμε, για να μη μπαίνει μέσα μας ο θάνατος. Μια φορά θα πεθάνουμε και μια φορά θ’ αναστηθούμε. Η ισχυρή πίστη σ’ αυτά έκανε τους Αγίους. Κι εμείς όλοι ομολογούμε: Προσδοκώ ανάσταση νεκρών.

Μετά την ανάσταση των νεκρών θα αρχίσει η τελική κρίση. Όλα τα έθνη και όλοι, ζωντανοί και νεκροί τη φοβερή εκείνη ημέρα, θα βρεθούμε ενώπιον του Θεού. Και θα πληρώσουμε για αυτά που έκανε το σώμα μας καλά ή κακά. Βέβαια ο Θεός έκανε την κόλαση για το διάβολο. Όμως με τη θέλησή μας θα πάμε εκεί και εμείς οι άνθρωποι. Και δεν φαντάζεστε πόσο μισεί ο διάβολος τους ανθρώπους. Κι αυτό γιατί ο άνθρωπος σε αντίθεση μ’ αυτόν μπορεί να σωθεί, και να πλησιάσει το Θεό.

Αυτό όμως για να το πετύχουμε, χρειάζεται δυνατό και διαρκή αγώνα πνευματικό. Να έχουμε υπόψη μας, ότι η τιμωρία θα είναι ανάλογη των αμαρτημάτων μας.

Και τίθεται τώρα το αμείλικτο ερώτημα: Μπορούμε ν’ αποφύγουμε αυτή τη φοβερή κρίση; Η απάντηση είναι πως Ναι κάτω όμως από ορισμένες προυποθέσεις. Και αυτές είναι:

Μη κρίνεται ίνα μη κριθείτε.

Να μοιάσουμε στο Θεό και θα σωθούμε. Για μας ετοίμασε τη βασιλεία των ουρανών.

Να προσερχόμαστε στο Μυστήριο της Θείας Εξομολόγησης. Κι αυτό ας το προσέξουμε ιδιαίτερα. Στην κόλαση δεν θα πάμε επειδή είμαστε αμαρτωλοί, αλλά επειδή δεν μετανοήσαμε!

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα και σε κατανυχτική ατμόσφαιρα. Μετά το τέλος της ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: