Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ

Σήμερα Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010 εκοιμήθη ο αγωνιστής Μητροπολίτης πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης σε ηλικία 104 ετών, μια ημέρα σημαδιακή αφού στο Άγιον Όρος εορτάζεται σήμερα με το παλαιό η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.


O π. Αυγουστίνος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο της Φλώρινας για 26 ημέρες, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ενώ την τελευταία ημέρα παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί, ότι χθες Παρασκευή ο Μητροπολίτης πρ. Φλωρίνης Αυγουστίνος, κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.



Η κηδεία του Γέροντα θα γίνει την Δευτέρα στις 12.00 μ.μ.


Αιωνία του η μνήμη.
......................................................................................................................................................................



Το πολυσυλογικό αυτό αφιέρωμα στον επίσκοπο Αυγουστίνο περιέχει ηχητικές ομιλίες, βίντεο, κηρύγματα και κείμενα. θα εμπλουτίζεται συνεχώς.



Ομιλίες του γέροντα:

Από 1η έως 69η.

Μέγεθος: 835 Mb

Μορφή: mp3


κατεβάστε από εδώ:

http://www.paterikoslogos.com/avraam/p.Augustinos.1-69.rar



.....................................................................................................................................................................




H Ιερά Μητρόπολις Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, παρουσιάζει ένα
Αφιέρωμα στον γέροντα επίσκοπο Αυγουστίνο.


Παραγωγή του εκκλησιαστικού σταθμού 4Ε





Κατεβάστε το βίντεο – αφιέρωμα από εδώ:



http://www.paterikoslogos.com/avraam/Afieroma_geronta_Augustinos.avi



Μια ζωή περιπετειώδεις δεν διαρκεί συνήθως πολύ. Σωματικές κακουχίες και ψυχικές θλίψεις καταβάλουν και ανθεκτικούς ανθρώπους και επισπεύδουν το τέλος.

Αυτό θα περίμενε ανθρωπίνως κανείς και για τον δούλο του Θεού Αυγουστίνο που είδε το φως του ηλίου στις αρχές του 20 αιώνα, το 1907.

Δεν πέρασε την ζωή του εν ανέση και γαλήνη.

Η ιστορική περίοδος που η θεία πρόνοια του όρισε να ζήση και να εργαστεί, η αγωγή της οποίας έτυχε από μικρός, οι οδηγοί τους οποίους ακολούθησε, η φυσιογνωμία που διαμόρφωσε, όλα συνέβαλαν στο να ακολουθήσει ένα δύσκολο δρόμο. Έτσι προερχόμενος από ευκατάστατη οικογένεια, προτίμησε να ζήσει φτωχός, προικισμένος με έκτακτα χαρίσματα και αριστούχος στις σπουδές, αρκέστηκε να εργάζεται ως απλοϊκός ιεροκήρυκας εν μέσω του λαού.

Ενώ η σύνεση υπαγόρευε να ασφαλίζεται, η φωνή της συνειδήσεως του επέβαλε να ριψοκινδυνεύει. Ενώ διέθετε προσόντα και γνωριμίες απεμπόλησε κεντρικές θέσεις και ηγάλλετω να περιφέρει το τίμιο ράσο ανά την ύπαιθρο. Ενώ ο εποικοδομητικός λόγος του τον έκανε θελκτικό και αποδεκτό σε όλους, εκείνος τόλμησε να χρησιμοποιήσει και λόγο ελεγκτικό που πλήθυνε τους εχθρούς του. Και όταν χωρίς να παρακαλέσει και σε προχωρημένη ηλικία εκκλήθει να γίνει επίσκοπος, δεν εκάθησε στον θρόνο να αναπαυθεί αλλά είδε το αξίωμα ως έπαλξη για κραταιοτέρους αγώνες. Εκκαλείτο να αποδείξει ότι αυτά που κήρυττε ως ελεύθερος σκοπευτής από της θέσεως του πρεσβυτέρου μπορεί να τα εφαρμόσει και φορτωμένος την ευθύνη του επισκόπου.

Τι ήταν λοιπόν ο Αυγουστίνος Καντιώτης;


Μορφή αρχείου: avi

Μέγεθος αρχείου 195 ΜΒ


......................................................................................................................................................................




ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - DVD


(ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ Π. ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ, e-mail: akaplanoglou@augoustinos-kantiotis.gr)



Μορφή αρχείου: avi

Mέγεθος: 758 mb

Κατεβάστε από εδώ (δεξί κλικ – αποθήκευση ως…)

http://www.paterikoslogos.com/avraam/alithinos_episkopos.avi



.....................................................................................................................................................................


Kατάλογος ομιλιών : επ. Αυγουστίνος Καντιώτης

http://www.paterikoslogos.com/viewtopic.php?f=10&t=63&p=134&hilit=%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82&sid=725c2647728ba2a5bb74c69ce8dd9bc5&sid=e8f02fc63a2f88938f27cc47b0005b4d#p134



......................................................................................................................................................................



O paterikoslogos φιλοξενεί κάθε εβδομάδα το Φυλλάδιο «Κυριακή» με νέες απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του γέροντα Αυγουστίνου.



http://www.paterikoslogos.com/viewtopic.php?f=4&t=540&sid=725c2647728ba2a5bb74c69ce8dd9bc5&sid=e8f02fc63a2f88938f27cc47b0005b4d#p1048



.....................................................................................................................................................................



Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης - DVD αφιέρωμα για τα 100χρονά του

http://www.paterikoslogos.com/viewtopic.php?f=10&t=63&p=134&hilit=%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82&sid=725c2647728ba2a5bb74c69ce8dd9bc5&sid=e8f02fc63a2f88938f27cc47b0005b4d#p269



....................................................................................................................................................................



Aπό τον δικτυακό τόπο http://www.proticamp.gr/ αναδημοσιεύω το μικρό αυτό αφιέρωμα για τον Γέροντα αγωνιστή Ιεράρχη Φλωρίνης π. Αυγουστίνο Καντιώτη, που είναι σήμερα στην ηλικία των 104 ετών.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ




1907: Γεννιέται στις Λεύκες – Πάρου. Οι γονείς του: Νικόλαος (μικρέμπορος) και Σοφία (δασκάλα). Τον βαπτίζουν Ανδρέα.



1915-1925: Υπότροφος στο Γυμνάσιο Σύρου. Αποφοιτά με βαθμό «άριστα».



1925: Εγγράφεται στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.



1929 (Δεκέμβριος): Λαμβάνει το πτυχίο με βαθμό «άριστα».



1929-1934: Μένει με τη μητέρα του στην Ίο των Κυκλάδων για μελέτη και περισυλλογή, και διδάσκει στο Δημοτικό σχολείο.



1934 (Δεκέμβριος): Μια βροχερή ημέρα, και ενώ βαδίζει σκυμμένος, βλέπει πεσμένο κάτω ένα μικρό ταχυδρομικό φάκελο. Σκύβει και τον παίρνει από τις λάσπες.



Η έκπληξή του είναι μεγάλη όταν βλέπει ότι ο φάκελος είναι γιʼ αυτόν (έπεσε προφανώς κατά λάθος από τα χέρια του γέροντος ταχυδρόμου της νήσου).



Ανοίγει και διαβάζει. Ο μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας Ιερόθεος τον καλεί να πάει στο Μεσολόγγι και νʼ αναλάβει τη θέση του γραμματέως της μητροπόλεως. Βλέπει το πράγμα ως κλήση Θεού και υπακούει αμέσως.



1934 (Χριστούγεννα): Ο Ανδρέας Καντιώτης του Νικολάου είνε ο μοναδικός ταξιδιώτης προς Πειραιά, μέσα στο πλοίο της άγονης γραμμής, και ο πλοίαρχος απορεί.



1934-1941: Αναλαμβάνει τη θέση του πρωτοσύγκελου στη μητρόπολι Αιτωλοακαρνανίας. Κάνει το πρώτο κήρυγμά του στο Μεσολόγγι.



1935: Γίνεται μοναχός και παίρνει το όνομα Αυγουστίνος. Χειροτονείται διάκονος από τον μητροπολίτη Ακαρνανίας Ιερόθεο.



1941: Μετατίθεται στη μητρόπολι Ιωαννίνων και υπηρετεί ως ιεροκήρυξ.



1941 (Χριστούγεννα): Μπροστά στους Ιταλούς κατακτητάς και χοροστατούντος του μητροπολίτου Ιωαννίνων Σπυρίδωνος Βλάχου, μετέπειτα αρχιεπισκόπου Αθηνών, κηρύττει από τον άμβωνα πατριωτικά.



Οι Ιταλοί, ενοχλημένοι, εκδίδουν ένταλμα συλλήψεώς του. Ο δεσπότης, για να τον προστατεύσει, δεν του επιτρέπει να κηρύττει. Τότε ο ιεροκήρυκας, βλέποντας ότι η παραμονή του στα Ιωάννινα περιττεύει, αφήνει εκεί τη μητέρα του και εν καιρώ χειμώνος φεύγει. Οι Ιταλοί σε έφοδο, που κάνουν στο σπίτι του, δεν τον βρίσκουν και συλλαμβάνουν τη γερόντισσα μητέρα του.



1942: Έρχεται στη Μακεδονία. Στα Γιαννιτσά μαθαίνει, από Έλληνα αστυνομικό, για το ένταλμα συλλήψεώς του που έχουν εκδώσει οι Ιταλοί.



1942: Στα Γιαννιτσά ο μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης Παντελεήμων τον χειροτονεί πρεσβύτερο.



1942: Μετατίθεται στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης και από κει παίρνει διαδοχικές αποσπάσεις στο Κιλκίς, στη Βέροια, στην Έδεσσα και στη Φλώρινα.



Στη Φλώρινα ελέγχει από του άμβωνος το μητροπολίτη του Βασίλειο, διότι έμενε στην Αθήνα και πήγαινε εκεί μόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, ενώ η προπαγάνδα στην επισκοπή του οργίαζε. Ο μητροπολίτης ενημερώνεται τηλεφωνικώς και του στέλνει την απόλυσή του τηλεγραφικώς.



Με την απομάκρυνση όμως από τη Φλώρινα ο Θεός σώζει τον ιεροκήρυκα Αυγουστίνο από άλλο μεγαλύτερο κακό. Οι Γερμανοί κατακτηταί συλλαμβάνουν 10 πατριώτες και τους κρεμούν έξω από το χωριό Πρώτη – Φλωρίνης• θα ήταν μεταξύ των απαγχονισθέντων.



1943-1945: Μετατίθεται στην Κοζάνη. Ο επίσκοπος Κοζάνης Ιωακείμ Αποστολίδης έχει βγει στα βουνά. Τα χωριά καίγονται από τους Γερμανούς και ο λαός καταφεύγει στην πόλη. Η πείνα και ο θάνατος παραμονεύουν. Ο ιεροκήρυκας Αυγουστίνος, τη δύσκολη εκείνη ώρα, εμφανίζεται ως άγγελος Θεού και σώζει την πόλη.



Κάνει συσσίτια, που φτάνουν μέχρι και 8.150 πιάτα την ημέρα. Είναι ένα θαύμα, που ο ίδιος το αποδίδει στον άγιο Νικόλαο, πολιούχο της Κοζάνης. Οι Γερμανοί πολλές φορές τον δικάζουν για να τον εκτελέσουν, ο Θεός όμως τον προστατεύει.



1945-1947: Μετατίθεται στη Μητρόπολη Γρεβενών.



1947-1950: Επιστρατεύεται ως στρατιωτικός ιερεύς και ιεροκήρυξ, και υπηρετεί το Β΄ Σώμα Στρατού που εδρεύει στην Κοζάνη.



1949: Από τον άμβωνα του στρατιωτικού ναού Αγίου Αθανασίου Κοζάνης, παρουσία των αρχών, απαγορεύει να ψάλει το Πολυχρόνιο του βασιλέως Παύλου, που ήταν τότε παντοδύναμος.



Στο κήρυγμά του τον ονομάζει όχι «ευσεβέστατον», όπως έλεγε το Πολυχρόνιο, αλλά ασεβέστατον, και τον ελέγχει, γιατί υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο η μασονία εμφανιζόταν ως φιλανθρωπικό ίδρυμα και θα έπρεπε να ενισχύεται ακόμα και από τους ιερούς ναούς και τις ιερές μονές. Η θαρραλέα αυτή φωνή, από τη θέση μάλιστα του στρατιωτικού ιερέως, εσήμαινε αρχή νέων διωγμών και περιπετειών για τον ιεροκήρυκα Αυγουστίνο. Τελικά ο βασιλεύς αναγνωρίζει το λάθος και ανακαλεί την υπογραφή του από το φιλομασονικό διάταγμα και παύει κάθε διωγμός του ιεροκήρυκος.



1950 1951: Μετατίθεται στη Μητρόπολη Καρυστίας με έδρα την Κύμη – Ευβοίας.



1951-1967: Ο αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων Βλάχος τον διορίζει ιεροκήρυκα της αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η περίοδος αυτή είναι καιρός μεγάλης πνευματικής δράσεως και αγώνων, αλλά και διωγμών και περιπετειών του ιεροκήρυκος.



1964: Εισάγεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» των Αθηνών για μία εγχείρηση. Παθαίνει μόλυνση και φτάνει στα πρόθυρα του θανάτου.



Κλήρος, μοναστήρια και πιστός λαός προσεύχονται. Οι γιατροί, παρʼ όλες τις προσπάθειες, σηκώνουν τα χέρια και λένε, ότι μόνο ένα θαύμα μπορεί να τον επαναφέρει. Προβλέπουν μάλιστα την ώρα του θανάτου και την κρίσιμη «τελευταία» νύχτα στέλνουν ένα νεαρό γιατρό να μείνει δίπλα του μέχρι το επερχόμενο τέλος. Το θαύμα γίνεται. Η ώρα, που από τους γιατρούς ορίστηκε ως ώρα θανάτου, ήταν η ώρα που ο υψηλός πυρετός έπεσε απότομα και άρχισε η βελτίωσις. Μετά απο 60 μέρες νοσηλείας βγαίνει από το νοσοκομείο. Ο ίδιος απορεί με δέος• Γιατί, Θεέ μου, μου παρατείνεις τη ζωή; τι μου επιφυλάσσεις;



1965: Η Ιερά Σύνοδος του απαγορεύει το κήρυγμα σε όλη τη χώρα, γιατί ελέγχει κάποιους μητροπολίτες για σκάνδαλα και κάνει αγώνα εναντίον του μεταθετού των επισκόπων που οι ιεροί κανόνες απαγορεύουν. Ξεσηκώνεται ο λαός και σύσσωμος ο τύπος, συμπολιτεύσεως και αντιπολιτεύσεως, τάσσονται στο πλευρό του.



Η Ιεραρχία, βλέποντας τις αντιδράσεις, αναγκάζεται να ανακαλέσει εσπευσμένως την απαγόρευση.



1967 (Μάιος): Γίνεται το απροσδόκητο• Ο ήλιος ανατέλλει ―όπως ο ίδιος λέει― από τη δύσι! Ο δυσάρεστος ιεροκήρυκας, που ήταν συνεχώς υπό διωγμόν λόγω του ελέγχου που ασκούσε, προάγεται σε επίσκοπο και εκλέγεται μητροπολίτης Φλωρίνης.



1967-2000: Υπηρετεί 33 χρόνια την ακριτική μητρόπολι Φλωρίνης με κάθε θυσία, και παραιτείται το 2000.



2010: Συμπληρώνει 10 έτη μετά την έξοδο από την ενεργό διακονία. Διανύει σήμερα το 104ο έτος της ηλικίας του.



Εκκλησιάζεται στην ιερά μονή Αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος Φλωρίνης, που είναι το τελευταίο έργο της αρχιερατείας του, και δίδει την ευλογία του στους πιστούς.


αρχιμανδρίτης Λαυρέντιος Γρατσίας




Πηγή: http://www.proticamp.gr/html/augoustinos.html#Page02.2



Η παρουσίαση χωρίζεται στα εξής μέρη, ανάλογα με τους τόπους της εκάστοτε δράσης του π. Αυγουστίνου:

A. 1907-1935: ΠΑΡΟΣ - ΑΘΗΝΑ - ΙΟΣ http://www.proticamp.gr/html/augoustinos.html#Page02-A

B. 1935-1941: ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ http://www.proticamp.gr/html/augoustinos.html#Page02-B

Γ. 1941: ΙΩΑΝΝΙΝΑ http://www.proticamp.gr/html/augoustinos.html#Page02-C

Δ. 1942-1943: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ http://www.proticamp.gr/html/augoustinos.html#Page02-D

Ε. 1943-1945: ΚΟΖΑΝΗ και http://www.proticamp.gr/html/augoustinos.html#Page02-E

ΣΤ. 1945-2004: ΓΡΕΒΕΝΑ - ΣΤΡΑΤΟΣ - ΚΥΜΗ - ΑΘΗΝΑ - ΦΛΩΡΙΝΑ. http://www.proticamp.gr/html/augoustinos.html#Page02-F



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα περιστατικά που αναφέρονται στηρίζονται σε μαρτυρίες, οι οποίες έχουν μεταφερθεί αυτούσιες και τις οποίες μπορεί κανείς να βρει στο τεύχος 199 του περιοδικού «Σάλπιγξ Ορθοδοξίας» της Μητρόπολης Φλωρίνης καθώς και, πιο λεπτομερειακά, στο βιβλίο «Η αντίσταση της αγάπης» του Παναγιώτη Μύρου.



πηγή: http://www.proticamp.gr/




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ομιλίες και κηρύγματα του Μητροπολίτου Αυγουστίνου Καντιώτη:



http://www.augoustinos-kantiotis.gr/



http://www.impantokratoros.gr/2D7F03C6.el.aspx




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ



Μια ιστορία από έναν κήρυκα του θείου λόγου, από έναν απεσταλμένο του Θεού, στην πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας. Μια ζωντανή ιστορία ενός μεγάλου εκκλησιαστικού ηγέτου και εθνικού ευεργέτου της Κοζάνης, που εκτυλίχθηκε τα μαύρα χρόνια της Κατοχής. Μια ιστορία που δεν λησμονείται από τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας, στο πέρασμα των ετών. Με ευγνωμοσύνη και σεβασμό στέκεται δίπλα στο ταπεινό όργανο της βουλής του Θεού, που ως άγγελος Θεού ήρθε στην πόλι, τις πιο δύσκολες στιγμές του πολέμου. Τότε, που η μπότα των Γερμανών καταπατούσε τα Ελληνικά εδάφη, αποδεκάτιζε τον πληθυσμό της Μακεδονικής γης, κατέκαιε τα χωριά της Πατρίδος. Τότε, που η μαύρη αγορά ωργίαζε, η πείνα, οι αρρώστιες και ο θάνατος άπλωναν απειλητικά τα μαύρα φτερά τους πάνω από την πόλι της Κοζάνης. Τότε, που «όλα τα’ σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», ο π. Αυγουστίνος Ν. Καντιώτης στάθηκε όρθιος. Έγινε φύλακας άγγελος της πόλεως, έγινε προστάτης των πτωχών και αδυνάτων. Έγινε στοργικός πατέρας των προσφύγων και ορφανών. Πάλεψε με τους μαυραγορίτες και τους ασπλάχνους πλουσίους. Έγινε το ξυπνητήρι τους. Συκοφαντήθηκε και διαβλήθηκε. Έφτασε πολλές φορές μέχρι τα Γερμανικά αποσπάσματα, αλλά το χέρι του Θεού τον έσωζε. Ύψωσε την σημαία της πίστεως και της αγάπης. Πάλεψε στήθος με στήθος με τον κατακτητή. Και νίκησε. Μια ολοζώντανη ιστορία του Γέροντος επισκόπου της Φλωρίνης, που και στα 97 του χρόνια με συγκίνησι θυμάται την Κοζάνη και τους ανθρώπους της. Μια ζωντανή ιστορία, μιας ολοζώντανης μορφής, που έπαιζε κορώνα γράμματα την ζωή του, και όμως έφθασε σε βαθύ γήρας και παραμένει στην Στρατευόμενη Εκκλησία, για να διαλαλεί την δόξα του Θεού. Μια ζωντανή ιστορία, που την διηγείται ο ίδιος ο π. Αυγουστίνος.



Από το βιβλίο της Aνδρονίκης Kαπλάνογλου, "ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ"



περισσότερα: http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=13283

Δεν υπάρχουν σχόλια: